Feedback

Cum aflu mai multe

În continuare prezentăm un curs rapid de folosire a aplicaţiei ikonom. Ia în vedere faptul că avem o secţiune dedicată utilizării şi îmbunătăţirii experienţei de utilizator: Feedback Ikonom.

Acolo discutăm ce poate fi făcut mai bine, ce nu funcţionează şi cum v-aţi dori să folosiţi aplicaţia.

Aplicaţie

Încărcare extras

Pentru a începe să foloseşti ikonom, ai nevoie să introduci în aplicaţie tranzacţiile tale - ce bani ţi-au intrat şi ce bani ai cheltuit. Modalitatea cea mai simplă este aceea de a încărca un extras (lunar). Poţi încărca oricâte extrase vrei. Se ocupă ikonom să le sorteze, să elimine duplicatele şi să le ordoneze frumos. Găseşti pe prima pagină (după ce te-ai logat) butonul mare şi verde Adaugă extras.

Ikonom ştie să citească numai anumite extrase de la principalele bănci din România şi avem o secţiune dedicată obţinerii lui aici.

Odată ce l-ai obţinut la tine pe calculator, îl selectezi în formularul de adăugare şi dai click pe Încarcă. În continuare vei putea observa cum lunile acoperite de extras s-au populat cu tranzacţii.

Introducerea manuală a tranzacţiilorE util să poţi introduce manual tranzacţii. De fapt, poţi introduce toate tranzacţiile tale cu acest formular, una câte una. Însă dacă eşti un utilizator isteţ, adaugi extrasul tău şi foloseşti această funcţie manuală doar pentru a rafina informaţiile financiare.

  • poţi introduce încasări care nu apar pe extras - că ai primit bani de la mama, că ţi-a restituit vecinul tău un împrumut sau că ai câştigat la ruletă. Dacă nu primeşti salariul pe card, ci în mână, ar trebui să îl adaugi manual, ca să ai o balanţă corectă.
  • introduci plăţi cu cash pe care cândva l-ai scos de pe card. Cash-ul pe care îl scoţi de la bancomat se duce pe ceva, nu? Păi pe ce? Aici doar tu poţi să-ţi răspunzi. Dacă, de exemplu, ţii minte că ai dat 30 de lei pe buchetul de flori pentru ea, atunci adaugi această plată cu toate detaliile şi nu uiţi să bifezi "Scade această sumă din retragerile de numerar.." astfel încât ikonom să facă în locul tău calculele necesare - practic să transforme retragerea de numerar într-o plată cu destinaţie cunoscută. Bineînţeles, dacă tu primeşti salariul direct numerar, în mână, atunci nu trebuie să bifezi sustragerea sumei din retrageri de numerar.
  • introduci alte plăţi care nu apar pe extras (plăţi din sume cu alte surse, inexistente în extras).

Selectarea categorieiPentru fiecare tranzacţie poţi alege o categorie. E foarte important să le alegi corect - doar aşa rapoartele tale vor fi relevante pentru ceea ce cheltuieşti. Ikonom poate auto-categorisi tranzacţii care au mai fost alese de tine sau de alţi utilizatori Ne străduim să păstrăm lista de categorii cât mai acoperitoare şi mai compactă. În viitor, pentru mai mare libertate, vom complementa aceste categorii cu etichete liber alese de voi.

Sunt multe locuri în care te întâlneşti cu alegerea categoriei - în dreptul tranzacţiei din listă, într-o tranzacţie deschisă (expandată), când adaugi o tranzacţie nouă, când vrei să divizezi (split) o tranzacţie.
Pentru a uşura munca de categorisire, poţi bifa mai multe tranzacţii similare şi apoi poţi alege din bara de sus "Alege categoria" pentru a selecta dintr-odată o categorie pentru toate tranzacţiile bifate.

Split tranzacţieUneori ai dori să tratezi diferit părţi dintr-o tranzacţie. Ca atunci când cumperi lucruri variate la hypermarket sau cumperi din banii tăi un cadou până strângi banii de la gaşcă. Dacă ai cumpărat de mâncare şi ai luat şi un storcător şi ai dat doar o dată cu cardul, util ar fi să ai plata storcătorului deoparte, cu categoria lui.

Ignoră tranzacţie

Pe unele tranzacţii nu vrei să le iei în considerare în balanţă, dar parcă nici de tot nu le-ai şterge; vrei să-ţi aminteşti că au fost acolo. Ca atunci când plăteşti ceva cu cardul în locul cuiva şi respectivul îţi înapoiază banii imediat. Decât să adaugi încasarea de la el care să compenseze plata pentru el, mai bine ignori cheltuiala şi gata. Mai poţi ignora crearea de depozite, dacă nu vrei să apară pe balanţă; că doar tot banii tăi au rămas, nu?

Ce obţii

Grafice detaliateGraficele arată distribuţia cheltuielilor după diverşi indicatori - bugetul destinaţie, categoria, tipul de plată, evoluţia temporală a debitărilor. Acestea sunt dinamice, în sensul că permit expandarea categoriilor şi listarea tranzacţiilor care participă la fiecare parte din grafic.Sub fiecare listă de tranzacţii există două butoane - listează şi exportă pdf. Documentul conţine tranzacţiile categorisite/redenumite şi balanţa, astfel încât să beneficiezi de afişarea inteligentă a bugetului şi în alte scopuri.